Kezdőlap arrow Hírek
Hírek
II.KÁRPÁT-MEDENCEI TŰZUGRÁS FESZTIVÁL 2010. június 19.
2010. May 31.

Felhívás a fesztiválon való részvételre
A magyar néptánc mozgalom nagy rendezvényei - a fesztiválok, néptánc antológiák, minősítések, stb. - több évtizedes múltra tekintenek vissza, többségüket az ötvenes, hatvanas években rendezték meg először. A hagyományos és nagy sikerű rendezvényeink megtartása mellett igény mutatkozik új, az egész mozgalmat érintő eseményre is.

A rendezvénnyel kapcsolatos részletek letölthetők az alábbi linkekre kattintva:
Felhívás  Jelentkezési lap a Martin Szövetség honlapjáról 

 
Egy öreg ház álma
2010. May 25.

Képes beszámoló a Belencéres Néptáncegyüttes 2010. május 22-én bemutatott, Egy öreg ház álma című gálaműsoráról.

A képek megtekinthetők itt.

 
Hagyományőrző együttesek országos minősítése Ráckevén
2010. May 10.

A Muharay Elemér Népművészeti Szövetség 2010. május 7- 9 között, Ráckevén hirdette meg a hagyományőrző együttesek országos minősítését, melyen részt vehetett valamennyi hazai hagyományőrző csoport.

A minősítés célja, hogy

Tovább...
 
Küldöttgyűlési meghívó
2010. May 6.

A ViharsarokNéptáncszövetség elnöksége ezúton értesíti tagságát, hogy az egyesület 2010. május15-én, szombaton 11 órakor küldöttgyűlést tart.

A küldöttgyűlés helye:
Orlai Petrics Soma Kulturális Központ
(5650 Mezőberény, Fő út 6.)

Tovább...
 
A Tánc világnapja (április 29.)
2010. April 28.

Sokan nem tudják, de a Tánc Világnapját Jean-Georges Noverre születésnapjához (április 29.) kötik. A híres francia mester egynémely munkáját talán látta valamelyik szépapánk a szomszédos Bécsben, hiszen 1767 és 1774 között a táncos-koreográfus olasz és német kollégáit követve a császárvárosban dolgozott.
Forrás:  www.bettikee.eoldal.hu

 

Tovább...
 
A Békéscsabai Bartók Táncegyüttes a pápai fesztiválon
2010. April 28.

Az elmúlt hétvégén (2010. április 23. 11:00 - 2010. április 25. 11:00) rendezték meg a IX. Országos Ifjúsági Néptánctalálkozót Pápán. Az országos fesztivált kétévenként rendezik meg. A néptánctalálkozón az ország minden részéből és határainkon túlról 19 együttes, 700 fő ifjú néptáncos vett részt, köztük a Békéscsabai Bartók Táncegyüttes is(vezetőjük Szarka Zsolt).

Tovább...
 
Néptánc tanári állás Békésen!
2010. April 25.

Békési Kistérségi Általános Iskola, Alapfokú Művészeti Iskola és Egységes Pedagógiai Szakszolgálata közalkalmazottak jogállásáról szóló 1992. évi XXXIII. törvény 20/A. § alapján

pályázatot hirdet
Békési Kistérségi Általános Iskola, Alapfokú Művészeti Iskola és Egységes Pedagógiai Szakszolgálat
Alapfokú Művészeti Tagintézmény
néptánc tanár
munkakör betöltésére.

Tovább...
 
Farkas Tamás lett a "2010. év legényes táncosa"
2010. April 25.

Idén XIII. alkalommal rendezték meg a Nemzetközi legényesversenyt Budapesten a Budapesti Művelődési Központban. A kiírás szerint két kötelező és egy szabadon választott tánccal kellett készülni Bochida falu hagyományőrző táncosainak filmre vett folyamataiból.

Tovább...
 
Kiválóan szerepeltek a Hétpróbások Szegeden
2010. April 21.

10Az idén huszadszorra rendezte meg a Szegedi Százszorszép Gyermekház néptáncfesztiválját. Az idők folyamán ez a rendezvény a magyarországi gyermektánc mozgalom egyik legjelentősebb bemutatójává nőtte ki magát. Köszönet illeti ezért Orbán Hédit és csapatát. Ebben az évben 51 csoportot láthattunk a 6 bemutatón. Köztük volt a Hétpróbás Néptánciskola 3 csoportja is. A kétpróbások ifj. Mlinár Pál és Mlinár-Kőrösi Katalin, a hárompróbások Vaszkó János és Vaszkóné Mochnács Renáta, valamint a négypróbások Szarka Zsolt és Hegedûsné Farkas Lilla növendékei.

Tovább...
 
Sikert arattak a vésztői néptáncosok
2010. April 21.

Április 16-án került megrendezésre a Református Iskolák V. Országos Néptánc-fesztiválja, Kisvárdán. Vésztőt a Sárrét Táncegyüttes képviselte. A gyermek együttes táncosai a Világ-Virága A.M.I., a Kis Bálint Református Általános Iskola és a Sinka István A.M.I. növendékei, tanítványai. Az országos megmérettetésen neves néptáncosszakemberek ítélték oda a díjakat. 

Tovább...
 
A Tabán Táncegyüttes zalaegerszegi sikere
2010. April 21.

Az elmúlt hétvégén 24. alkalommal rendezték meg a Zalai Kamara Fesztivált, ahol a Tabán Táncegyüttes is részt vett, méghozzá nem kis sikerrel. Elhoztak egy I. fokozatú szólótáncosi  díjat, egy koreográfiai nívódíjat, egy együttesi nívódíjat (Fődíjat) és egy zenei nívódíjat. A fesztiválról részletes beszámoló a tovább gombra kattintva olvasható.

Tovább...
 
V. Kálmán Imre Nemzetközi Gyermek és Ifjúsági Művészeti Fesztivál
2010. April 13.

Fesztiválfelhívás

Évek óta több száz művészetet kedvelő és művelő gyermeknek, fiatalnak ad fellépési és megmérettetési lehetőséget, kikapcsolódást a Kálmán Imre Nemzetközi Gyermek és Ifjúsági Művészeti Fesztivál.
2010. június 30. és július 4. között idén ötödik alkalommal rendezzük meg jubielumi fesztiválunkat.

A fesztivál színhelye Siófok, Kálmán Imre szülővárosa.

Tovább...
 
A Viharsarok Néptáncszövetség tavaszi-nyári programjai
2010. March 28.

Kedves Szövetségi Tagok!

A közelmúltban összeült az elnökség, és határozott arról, hogy a meglévő pályázati támogatásoknak, valamint Békés Megye Képviselő-testülete támogatásának köszönhetően a Békés Megyei IBSEN Nonprofit. Kft. Kulturális Irodájával együttműködve az első félévben három rendezvényt és egy képzést (erről a későbbiekben értesítünk mindenkit) valósít meg:

Tovább...
 
Országos Nagyecsedi Verbunk Verseny 2010
2010. March 12.

A Rákóczi Kovács Gusztáv Hagyományőrző Együttes, a Nagyecsedi Polgármesteri Hivatal, a Népművészet Táncos Mesterei Egyesület, a Free Dance Alapfokú Művészetoktatási Intézmény és Szakiskola és a Bíborka Alapfokú Művészetoktatási Intézmény és Szakiskola közreműködésével Verbunk Versenyt hirdet szóló táncosok részére, ezzel tisztelegve a Nagyecsedi táncos hagyományok előtt. 
Bővebb információ: örökség.hu

 
Néptáncantológia 2009 - Néptáncosok bálja
2010. February 19.

2010. február 20. szombat, délelőtt 10.30 óra és délután 14.30 óra BUDAPESTI OPERETTSZÍNHÁZ

Bővebb információ: orokseg.hu

 
Beszámoló és képriport a Tabán bálról
2010. February 16.

10A békéscsabai Tabán Néptánc Egyesület 2010. január 30-án tartotta műsorral egybekötött bálját. A műsor első részében a felnőtt táncegyüttes utánpótlás csoportjai léptek fel. A második részben pedig a Tabán Táncegyüttes Báli hangulatok a Maros mentéről című 50 perces műsorát mutatta be. A műsor alapgondolata volt, hogy a Maros folyó mentén élő etnikumok egyik szórakozási formáját felhasználva rendezzük színpadra az adott vidék jellegzetes tánchagyományát.

Tovább...
 
a XXIV. Zalai Kamaratánc Fesztivál felhívása
2010. February 14.

 A XXIV. Zalai Kamaratánc Fesztivál a magyar táncművészetben olyan fórum, amely elősegíti az új kamaraművek létrehozását, a koreográfusokat koncentráltabb táncdramaturgiára, szerkesztésre, frissebb szemléletű színpadi térhasználatra ösztönzi, a résztvevők számára színvonalas bemutatkozási, versenyzési és tapasztalatszerzési lehetőséget teremt.
A felhívásról részletes információ az örökség.hu oldalon.

 
"Tájegységek játék- és táncszempontú ismerete"
2010. February 9.

Ismét indul a 60 órás akkreditált pedagógus-továbbképzés a Hagyományok Házában KARIKÁZÓK és azokhoz köthető játékok tanításával. Időpontja: 2009. február 15.–május 17.A jelentkezési határidő: 2009. február 10.
A képzések formája: heti egy alkalom, hétfőnként 16-tól 19 óráig.
Tanfolyami díj: 45.000,- Ft (ami 5.000,- Ft vizsgadíjat is tartalmaz) 
Részletes információ: örökség.hu

 
Népművészeti könyvtár Szabadkán
2010. February 7.

Folyamatosan bővül és szabadon látogatható a Vajdasági Magyar Folklórközpont médiatára
A Vajdasági Magyar Folklórközpont megalakulásakor lefektette, hogy a népművészetünket szolgálja, valamint ehhez kapcsolódó információkkal szolgál és alapot nyújt a népi mesterségek elsajátításához.  A médiatáruk egyre bővül, nemrég harminc kiadvánnyal gazdagodott. Amióta Szabadkán székházat is kapott a központ, ezeket a kiadványokat bárki megtekintheti, átforgathatja, keddenként 15 és 18 óra között. A népművészetek és népi mesterségek iránt érdeklődőket 1500 könyv, több mint 200 elektronikus kiadvány, folyóiratok, fénymásolatok várják Szabadkán, a Dózsa György utca 17-es szám alatt.
Bővebb információ itt.


 
FELHÍVÁS
2010. January 28.

A Tudományos Ismeretterjesztő Társulat, Körösök Vidéke Egyesület a TÁMOP-3.2.3-08/2-2009-0013. Aa) projekt keretében 2010. március 1-től 180 órás, a felnőttképzésben akkreditált Kulturális projekt ciklus menedzsment (KPCM) képzést szervez 4x25 fő, azaz 100 fő számára térítésmentesen, mivel a képzés részvételi díját a tananyaggal együtt (500.000,-Ft/fő) a TIT, Körösök Vidéke Egyesület a fenti projekt keretében átvállalja.

Tovább...
 
Békés-megyei turnéra indul a Cimbaliband 2010 januárban!
2010. January 13.

Lemezbemutató koncertsorozaton lesz Békés megyében a Cimbaliband 2010 január 14-16-ig. A három érintett város megyénkben Gyula, Szarvas és Békéscsaba. Az egyes helyszíneken a következő időpontban látható és hallható a Zenekar:
Gyula: január 14. 19.00
Szarvas: január 15. 19.00
Békéscsaba: január 16. 17.00.

Az alábbi linkre kattintva megtekintheted a zenekar egyik műsorát: Cimbaliband a Duna TV-n

Tovább...
 
Viharsarok programok 2010
2009. December 26.

Tisztelt szövetségi tagok!

2009. december 1-én ülést tartott az újonnan megalakult elnökség, melynek tagjai: Dombi Ildikó, elnök; Hankó Tamás, titkár;
Gózon Mihályné Majorosi Tímea, Tóth Zsuzsanna, Farkas Tamás, Ifj. Mlinár Pál és Szarka Zsolt,elnökségi tagok;
Weigert László, ellenőrző bizottsági elnök
Hegedűsné Farkas Lilla és Pintér Tibor, ellenőrző bizottsági tag

Az elnökség legfontosabb feladata a 2010. évi program meghatározása. A programvázlatot a tovább gombra kattintva olvashatjátok el.

Tovább...
 
Karácsonyi üdvözlet
2009. December 26.

Tisztelt Együttes/Iskola vezetők!

A Viharsarok Néptáncszövetség nevében kívánok mindenkinek boldog karácsonyt és sikerekben gazdag boldog új évet.

Tisztelettel:
Hankó Tamás
titkár

 

Tovább...
 
KÜLDÖTTGYŰLÉSI MEGHÍVÓ
2009. November 12.

KÜLDÖTTGYŰLÉSI MEGHÍVÓ

A Viharsarok Néptáncszövetség elnöksége ezúton értesíti tagságát, hogy az egyesület
2009. november 13-án 16 órakor
küldöttgyűlést tart.

 A küldöttgyűlés helye: Balassi Bálint Magyar Művészetek Háza (Balassi), Békéscsaba, Luther u.6.

 Tájékoztatásul közöljük, hogy a küldöttgyűlésre az elnök 2009. május 16-én történt lemondása kapcsán kerül sor. (Az akkor megtartott küldöttgyűlés a lemondott elnököt az új elnök megválasztásáig ügyvezetésre kérte fel és az alapszabály 1/10. alapján döntött arról, hogy kora ősszel összehívja a küldött közgyűlést.)

 
Tovább...
 
Tudj meg többet a Magyarpalatkai Bandáról!
2009. November 11.

November 12-én, csütörtökön Békéscsabára jön a Magyarpalatkai Banda. Ebből az alkalomból keresgéltem és találtam néhány érdekes és értékes információt róluk, gondoltam a legátfogóbbat fölteszem a honlapra, hátha érdekel valakit.
Az információk forrása: folkradio.hu

Tovább...
 
Prima Primissima Közönség-díj
2009. November 4.

Ebben az évben is átadásra kerül a Közönség-díj, melyet a 30 díjazott közül nyeri el a közönség kedvence. A „prímákra” az interneten november 30.-ig a http://www.primaprimissima.hu honlapon lehet voksolni. A legtöbb szavazatot kapott jelölt részesül majd a Közönség-díjban, illetőleg az azzal járó 50 ezer eurós pénzdíjazásban, melyet Csányi Sándor ez évben is a magánvagyonából ajánlott fel. Magyar népművészet és közművelődés prímái a 2009-es évben: Foltin Jolán, Nemzeti Táncszínház, Palya Bea

Tovább...
 
Díjazott lett a Belencéres Táncegyüttes Nagykállóban
2009. October 15.

2009. október 9-10-11-én rendezték meg a XXIV. Kállai Kettős Néptáncfesztivált Nagykállóban, melyen a békési Belencéres Táncegyüttes is képviselte magát és 40.000 Ft-os együttesi nívódíjban részesült.
A Fesztiváldíjat (200.000 Ft) a Nyírség Táncegyüttes kapta.

Tovább...
 
"A magyarországi románok néptáncöröksége" - néptáncos szakmai továbbképzés
2009. October 12.

Kedves Táncosok!

A Viharsarok Néptáncszövetség a Békés Megyei IBSEN Nonprofit Kft.-vel együttműködve, a Nemzeti Kulturális Alap Népművészeti Kollégiuma támogatásával 2009. november 13-14-én „A magyarországi románok néptáncöröksége” címmel néptáncos szakmai továbbképzést szervez.

A képzés programja:  

Tovább...
 
Elmarad a küldöttgyűlés
2009. October 5.

Tisztelt Szövetségi Tagok

A Viharsarok Néptáncszövetség elnöksége ezúton értesíti tagságát, hogy az egyesület 2009. október 10-én tervezett küldöttgyűlése a tagság kérésére elmarad és egy későbbi időpontban kerül megrendezésre.
Egyúttal tájékoztatunk mindenkit, hogy a Nemzeti Kulturális Alap támogatásának köszönhetően magyarországi románok néptáncöröksége ─ néptáncos szakmai továbbképzésre 200 000 Ft pályázati támogatást nyertünk, amelyre 2009. november 13-án és14-én kerül sor.

Tovább...
 
KÜLDÖTTGYŰLÉSI MEGHÍVÓ
2009. September 30.

A Viharsarok Néptáncszövetség elnöksége ezúton értesíti tagságát, hogy az egyesület
2009. október 10-én 14 órakor
küldöttgyűlést tart.

A küldöttgyűlés helye: Balassi Bálint Magyar Művészetek Háza (Balassi), Békéscsaba, Luther u.6.

Tájékoztatásul közöljük, hogy a küldöttgyűlésre az elnök 2009. május 16-én történt lemondása kapcsán kerül sor. (Az akkor megtartott küldöttgyűlés a lemondott elnököt az új elnök megválasztásáig ügyvezetésre kérte fel,  és az alapszabály 1/10. alapján döntött arról, hogy kora ősszel összehívja a küldött közgyűlést.)

Tovább...
 
Értesültünk a Folklór Hír Klubról
2009. September 11.

A Folklór Hír Klub egy nonprofit kezdeményezés, amely a népi kultúrával kapcsolatos hírek minél könnyebb, szabadabb áramlását segíti elő.
A Klub emellett szabad webes megjelenést biztosít tagjai számára. Ennek elsődleges felületét, témakörtől függően, a www.nepzene.hu ,
www.nepmuvesz.hu , www.magyarneptanc.hu  oldalak jelentik.

A Folklór Hír Klub -ról bővebben itt olvashatsz.

 
<< Első < Előző 1 2 3 4 5 6 Következő > Utolsó >>

Eredmények 141 - 175 / 196