Kezdőlap arrow Rendezvényeink
Rendezvényeink
Joc - Kétegyházi román táncok
2011. November 6.

A Békés Megyei Néptáncosok Szövetsége már évek óta szervez táncosok és táncoktatók részére továbbképzéseket.  2008-as továbbképzésünk témája a Felső-Tisza vidéki és az öcsödi cigányság tánckultúrája volt, 2009-ben a Békés megyei Méhkerék és Elek románságának táncaival ismerkedhettek meg a résztvevők. 2010-től pedig a táncházi környezetben népszerű erdélyi táncok oktatását is beépítettük képzési sorozatunkba, melyet  idén gyimesi táncok oktatása képviselt. Békés megye tánchagyományai tekintetében még kimaradt a Békés megyei román nemzetiség tánckultúrájának harmadik reprezentatív területe, a kétegyházi románság táncainak oktatása, hagyományainak, viseletének bemutatása.

Tovább...
 
Régiós néptáncos továbbképzés Szarvason
2011. November 2.

A Békés Megyei Néptáncosok Szövetsége, az Örökség Gyermek Népművészeti Egyesület valamint a Vajda Péter Művelődési Központ 2011. október 29-én szombaton régiós szakmai továbbképzést szervezett az Országos Gyermek Szólótáncverseny kötelező anyagaiból, a dél-alföldi régióban működő néptáncoktatók, együttesvezetők és a versenyző gyermekek számára Szarvason.
Az oktatáson több mint negyven oktató és gyermek néptáncos vett részt. A képzés délelőtt kilenc órakor kezdődött, mely során délig tardoskeddi csárdással és birkatánccal ismerkedhettek meg a résztvevők, délután pedig kéméndi verbunkot és tardoskeddi váskatáncot tanultak a fiúk, majd a váskatáncba bekapcsolódtak a lányok is.

A verbunk tanulása

A csárdás alaplépéseit próbálgatják az oktató és a gyerekek is

Váskatánc

A gyakorlati képzés a polgári társastáncok oktatásával zárult, mely remek közösségi hangulatot varázsolt a próbaterembe. Délután négy órától Mátyusföldi népviseletekről hallgathattak egy órás előadást pedagógusok és diákok egyaránt. Az előadásban bemutatásra került Tardoskedd, Kéménd és Martos női és férfi viselete tetőtől talpig.

Tardoskeddi női felsőrész

A gyakorlati képzés vezetői voltak Kupec Andrea és Kupec Mihály. A viseletekről beszámolt és azokat be is mutatta: Winklerné Petri Kis Borbála.

 
Néptáncosok képzése Békés megyében - II. rész - Kétegyházi táncok
2011. November 2.

A Békés Megyei Néptáncosok Szövetsége 2011. november 5 -6 - án rendezi meg a Néptáncosok képzése Békés megyében program 2. részét, melynek anyaga: Kétegyházi táncok.
Helyszín: Táncsics Mihály Művelődési Ház és Könyvtár Kétegyháza, Fő tér 4.
Program: 09.00-16.00 oktatás, 17.00 - Kétegyházi Román Táncok - táncantropológiai és táncfolklorisztikai előadás vezeti: Halmi Zoltán benne: Hagyományőrzők bemutatója (Buha György és Buha Györgyné – a népművészet táncos mesterei, Bandula János – zenész, Mészárosné Honfi Marianna és Ottlakán Péter táncosok, valamint a Kaláris AMI növendékei).
A rendezvényt táncház zárja, melynek vezetői: Almási Berta és Mahovics Tamás.
Másnap az érdeklődők számára az előző napi anyag ismétlése,összefoglalása történik meg.

Tovább...
 
Vándortáncház Bucsán
2011. October 25.

2011. október 22-én a bucsai Közösségi Ház adott otthont a Barangoló Csűrdöngölő Vándortáncház sorozatnak. A Suttyomba Zenekar fergeteges hangulatot biztosított a résztvevőknek. Közel száz gyerek és felnőtt tanulhatott moldvai körtáncokat,majd a magyarpalatkai csárdás alaplépéseit sajátíthatták el. Tanítottak: Majoros Gyuláné és Nagy Roland. A tanítás után lehetőség nyílt a bátor táncos vállalkozóknak, hogy kedvenc táncaikat kérjék és kifulladásig növeljék az est hangulatát. Pihenésképpen a bucsai művészeti iskola szülői közössége segítségével ehettünk, ihattunk.

Tovább...
 
Barangoló Csűrdöngölő Körösnagyharsányban
2011. September 14.

Szeptemberben újra útjára indult a Barangoló Csűrdöngölő Vándortáncház sorozat. Az elmúlt hétvégén Körösnagyharsány apraja-nagyja élvezhette a Gál László által vezetett Harsány Táncegyüttes műsorát, majd az előadás után a fellépők táncba invitálták a közönséget. A bátor vállalkozók a moldvai körtáncok, dél-dunántúli ugrós és csárdás alaplépéseit sajátíthatták el a program során. Aki kifáradt, az a helyi kézművesek asztalánál pihenhette ki magát. A táncházban a muzsikát mindvégig a Suttyomba Zenekar szolgáltatta.

Tovább...
 
<< Első < Előző 1 2 3 4 5 6 7 8 Következő > Utolsó >>

Eredmények 46 - 54 / 69