Kezd√Ķlap arrow Csemeg√©ző
Csemeg√©ző
T√°ncfolklorisztikai gy√Ľjt√©sek a magyarorsz√°gi rom√°ns√°g k√∂r√©ben [K√©zirat].1
2013. december 15.

Táncfolklorisztikai gy√Ľjtések a magyarországi románság körében [Kézirat].[1]

Kukár Barnabás Manó 

            Írásomban betekintést adok a Magyarországon él√Ķ román nemzetiség táncfolklorisztikai kutatásába, els√Ķsorban egy archívumi forráscsoport, a táncfilmek vizsgálatával és az eddig megjelent publikációk áttekintésével. Részben kutatástörténeti megközelítésben, részben módszertani szempontból mutatom be ezeket, végül ismertetem az elmúlt huszonöt évben a magyarországi románok körében végzett táncgy√Ľjtések jellemz√Ķit.[2][1] A kézirat a 2013-ban Topolyán rendezett Fiatal néprajzkutatók és kulturális antropológusok VII. konferenciáján tartott el√Ķadás szerkesztett változata.

[2] Itt fejezem ki köszönetemet Felföldi Lászlónak és Halmi Zoltánnak a szóbeli konzultációkért, illetve Martyin Emíliának és Varga Sándornak a szöveg részleteinek lektorálásáért. A szöveg kib√Ķvített és átdolgozott változata elhangzott a budapesti Magyar Táncm√Ľvészeti F√Ķiskolán megrendezett konferencián 2013. 11. 9-én. Ld. KUKÁR 2013.

TovŠbb...
 
Mátyusföld népviselete
2012. Šprilis 18.

Az idei √©v n√©pt√°nc tanulm√°nyi verseny√©nek k√∂telező t√°ncanyaga a m√°tyusf√∂ldi. M√°r t√∂bben k√©rtetek tan√°csot M√°tyusf√∂ld viselet√©re vonatkoz√≥an, e t√©ren tal√°n m√©g t√∂bb a bizonytalans√°g, mint a t√°nc ter√©n. V√©gre r√°akadtam egy szerintem el√©g alapos √©s haszn√°lhat√≥ műsorra, rem√©lem haszn√°t veszitek.
Szerk.

Mátyusföldi viselet 1. rész

TovŠbb...
 
Pedagógiai kísérlet a kinetográfia alkalmazására a 6-8 éves gyermekek táncoktatásában
2011. mŠrcius 17.

Mahovics Tam√°s

Pedagógiai kísérlet a kinetográfia alkalmazására a 6-8 éves gyermekek táncoktatásában

Sz√°mosan felt√©telezik, √©s m√°r egyes kutat√°si eredm√©nyek is azt sugallj√°k, hogy a t√°nc szimbolikus le√≠r√≥ rendszere, a L√°b√°n-kinetogr√°fia a gyermekek t√°ncoktat√°s√°ban is előny√∂s lehet a tan√≠t√°s hat√©konys√°ga szempontj√°b√≥l. Nemzetk√∂zi viszonylatban eddig h√°rom k√≠s√©rletet v√©geztek a t√©m√°ban. (Moses 1990.), (Wartburton 2000.), (F√ľgedi, 2003.) Az eml√≠tett kutat√°si eredm√©nyekre √©s saj√°t oktat√°si tapasztalatomra t√°maszkodva a kinetogr√°fia oktat√°s√°nak lehetős√©geit keresve l√©trehoztam √©s kipr√≥b√°ltam n√©h√°ny m√≥dszert, amelyek sor√°n a kisgyermekek m√°r t√°nctanul√°suk első pillanat√°ban tal√°lkoznak a jel√≠r√°ssal is. Az oktat√°st j√°t√©kos form√°ban v√©geztem, √©s kapcsol√≥dott az elsaj√°t√≠t√°sra kijel√∂lt mozg√°sanyaghoz. F√©l√©ves t√°ncjel√≠r√°s tan√≠t√°si peri√≥dus ut√°n megvizsg√°ltam, milyen eredm√©nyre jutottam a t√°nc√≠r√°s alkalmaz√°s√°val.

Tov√°bb

 
A néptánc szerepe a méhkeréki románság életében
2010. februŠr 16.

A B√©k√©s Megyei IBSEN Oktat√°si, Műv√©szeti √©s K√∂zművelőd√©si Nonprofit Kft. Kultur√°lis Iroda folytatva jogelődje munk√°j√°t fontos feladat√°nak tartja a megy√©ben √©lő, a k√∂z√∂ss√©gi művelőd√©s int√©zm√©nyeiben dolgoz√≥ a kultur√°lis feladatokat v√°llal√≥ civil szerveződ√©sek tagjainak felsőfok√ļ k√©pz√©s√©vel val√≥ foglalkoz√°st.
Ez √©v ősz√©n a felsőfok√ļ K√∂zművelőd√©si szakembe k√©pz√©s 13 hallgat√≥ja tett sikeres vizsg√°t. A B√©k√©s megyei hallgat√≥k szakdolgozataiban a megye k√∂z√∂ss√©gi művelőd√©st√∂rt√©net√©nek esem√©nyeit √©s a civil k√∂z√∂ss√©gek t√∂rt√©net√©t dolgozz√°k fel. Netye Gy√∂rgy dolgozat√°ban egy izgalmas t√©m√°t v√°llalt.

TovŠbb...
 
Néprajzi érdekességek a DKMT Eurorégióból
2010. mŠrcius 10.

 N√©prajzi √©rdekess√©gek a DKMT Euror√©gi√≥b√≥l

Ebben a men√ľpontban nyolc telep√ľl√©s (Deszk, Kiszombor, Magyarcsan√°d, Nagylak, P√©cska, Vinga, Firiteaz √©s Fiscut) hagyom√°nyair√≥l, szok√°sair√≥l tal√°lhatsz le√≠r√°sokat, tov√°bb√° megtudhatod mi is az a DKMT Euror√©gi√≥. Rem√©lem sok hasznos inform√°ci√≥ra bukkansz, melyeket tal√°n valamikor hasznos√≠tani is tudsz.

A rovat l√©trej√∂tt√©√©rt k√∂sz√∂netet mondunk Emilia Martyinnak, aki a sz√≥ban forg√≥ anyagokat a Viharsarok N√©pt√°ncsz√∂vets√©g rendelkez√©s√©re bocs√°jtotta. A honlapon k√∂zz√©tett n√©prajzi √∂sszefoglal√≥ kiadv√°nyban is megjelent, az √©rdekődők sz√°m√°ra m√°s hasznos inform√°ci√≥kat is tartalmaz.

TovŠbb...