Kezdőlap
Komplexitás a próbavezetésben a gyermekjátékoktól a technikákig
2012. December 2.

2012_11_24_03.jpg

2012. november 24-én szombaton, a Békés Megyei Néptáncosok Szövetsége és az Örökség Gyermek Népművészeti Egyesület - Komplexitás a próbavezetésben a gyermekjátékoktól a technikákig - címmel pedagógus továbbképzést szervezett Szarvason a Vajda Péter Művelődési Központban.

Tovább...
 
Eleki Hagyományőrző néptánc Egyesület jubileumi műsora
2012. November 23.

elekjubileum_elolap.jpg

Tovább...
 
Kiválóra minősült a Tabán Táncegyüttes
2012. November 26.

A Tabán Táncegyüttes 2010 után ismét Kiválóan Minősült a Néptáncosok Országos Bemutató Színpadán 2012. november 25- én, Hajdúnánáson az Élet és tánc a Körösök mentén című műsorral.
A 30 perces előadás betekintést nyújt az emberi élet fordulóiba, valamint a Békés- megyében élő magyar és a nemzetiségi tánc- és zenehagyományába.

Tovább...
 
A Tessedik Táncegyüttes ismét kiválóra minősült
2012. November 25.

Igazán impozáns körülmények között került sor 2012. november 18-án arra az országos minősítő fesztiválra, amin Tessedik Táncegyüttes is -sokadik alkalommal- megmérette magát. A Budai Vigadó épületében, amit ma a  Hagyományok házának is neveznek, rendezték meg a Martin György Néptáncszövetség által szervezett, a közönség számára is nyitott nagyszabású eseményt, ahol a szarvasi színekben induló táncegyüttes a Csíksomlyói búcsúba érkező székely és csángó népcsoportok táncaira, viseleteire, egyházi énekeire alapozva állított elő 25 perces műsorát.

Tovább

www.newjsag.hu írása

 
Kulturális programok fogyatékkal élők részére
2012. November 16.
Az esélyegyenlőség jegyében három alkalmas rendezvénysorozatot szervez a Békés Megyei IBSEN Nonprofit Kft. Kulturális Irodája a Békés Megyei Szociális, Gyermekvédelmi, Rehabilitációs és Módszertani Központban (Békéscsaba, Degré u. 59.). Az első alkalommal a fogyatékkal élő fiatalok megismerkedhettek a néptánc hagyományok egy szeletével.
Nyírségi, rimóci, mátyusföldi, mezőségi és szilágysági táncokat láthattak. A Hétpróbás Néptánciskola növendékeinek bemutatója után maguk is kipróbálhatták azokat, hiszen a bemutatót követően a táncosok táncházba invitálták őket. A programot a fiatalok nagy lelkesedéssel és örömmel fogadták.
Tovább...
 
Örkői képzés - csak csajoknak
2012. November 5.
FELHÍVÁS Kedves Táncosok!A Békés Megyei Néptáncosok Szövetsége és a Bartók Béla Művészeti Szakközépiskola és Zeneiskola továbbképzést szervez az örkői táncok női megformálásából. A képzés oktatója: Lőrincz Hortenzia.
A képzés időpontja: 2012. november 10. szombat 
Helyszín: Balassi Bálint Magyar Művészetek HázaBékéscsaba, Luther u. 6. 
Tovább...
 
65 éves a Balassi Táncegyüttes
2012. November 5.

Megyénk legrégebben fennálló táncegyüttese a Balassi Táncegyüttes idén ünnepli 65. születésnapját, mely alkalomból 2012. november 9-én pénteken, 19 órától jubileumi előadásra szeretettel várnak minden érdeklődőt. Az előadás helyszíne: Békéscsaba, Jókai Színház.

Jegyek a Balassiban válthatók 1000 - 1400 - 1800 Ft-os áron.

Tovább...
 
Október 26. Dömötör napja
2012. October 25.

Október 26-a keleti egyház kedvelt és gyakran ábrázolt harcos szentjének ünnepe. Dömötör a hagyomány szerint a IV. században élt, Thesszáliában szenvedett vértanúhalált, katonatisztként. Az Érdy-kódex tanúsága szerint a latin egyház is tiszteletben tartotta.

De ki is volt Szent Dömötör?

Dömötör /Demeter /Démétriosz a szerémségi Szávaszentdemeteren született, ókeresztény vértanú volt, Szaloniki városának híres patrónusa. A keleti egyház harcos szentjeinek sorába tartozik. Október 26-án katonatisztként Tesszáliában szenvedett vértanúhalált, mert megtagadta a pogány istenek tiszteletét.

Tovább...
 
Jelennel a múltért
2012. October 25.

Kutszegi Csaba jegyzete a VIII. Erdélyi Magyar Hivatásos Táncegyüttesek Találkozójáról

Ha közepes színvonalon előadott, jól ismert, ismételgetett klisékkel összeszerkesztett autentikus folklór-összeállítást látok, tíz perc után ki kell peckelnem a szememet, nehogy bealudjak.

Az erdélyi magyar táncéletet igen kevéssé ismerő látogatónak nehéz megítélnie, vajon mért is fontos Erdélyben a magyar (nép)tánc. Szerintem a szcénát jól ismerő, helyben, helyi sorsot élők sem tudnának a kérdésre egybehangzó, magabiztos választ adni. Már azért sem, mert korunkban hiánycikk az egyértelműen megválaszolható kérdés, például a néptánc helyzete, aktualitása, mai funkciója, értelme is sokrétű megközelítést igénylő, ellentmondásos, bonyolult problémahalmaz. A régió erre csak rátesz. Egészen mást jelenthet a nemzeti hagyományhoz ragaszkodás a Partiumban és azon túl, mint mondjuk a Duna-Tisza-közén, vagy a budapesti Fonóban.

Forrás: tanckritika.hu

Teljes cikk

 
Pályázat gyermekek és fiatalok közösségeinek téli táborozási programjainak támogatására
2012. October 19.

A Gyermek- és Ifjúsági Alapprogram Tanácsa megbízásából a Nemzeti Család- és Szociálpolitikai Intézet pályázatot hirdet gyermekek és fiatalok közösségeinek és ifjúsági civil szervezetek téli táborozási programjának támogatására.

A pályázat célja, hogy olyan Magyarország területén megvalósuló értékközpontú és értékteremtő táborozási programokat támogasson, amelyek szervesen illeszkednek a gyermek és ifjúsági közösségek, szervezetek szakmai tevékenységébe, munkájába, erősítik a közösségeket, a haza és a lakóhely szeretetére nevelnek, biztosítják a szabadidő hasznos eltöltését és hozzájárulnak a fiatalság egészségmegőrzéséhez.
Legalább három napos bentlakásos táborozás támogatható a programban, amelyek 2012. december 1. és 2013. május 31. közé eső időszakban valósulnak meg. Előnyt élveznek azok a pályázatok, amelyek nem üzleti célú közösségi, szabadidős szálláshelyeket vesznek igénybe.
A rendelkezésre álló keretösszeg 35.000.000 Ft, pályázatonként legfeljebb 600.000 Ft vissza nem térítendő támogatás igényelhető.

A pályázatok benyújtásának határideje: 2012. november 12.
Az eredményhirdetés várható időpontja: 2012. december 18.

Tovább a kiíró oldalára

Pályázat gyermekek és fiatalok közösségeinek téli táborozási programjainak támogatására

 
Újra indul a Balkán Táncház
2012. October 11.

honlap_balkan_4.jpgHosszú szünet után, úgy tűnik, sikerül újra elindítanunk Békéscsabán a Balkán Táncházat, ahol elsajátíthatod különböző balkáni népek táncait.
A rendezvény helyszíne: FEK (Békéscsaba, Szabadság tér 6.)

A rendezvény időpontja: 2012. október 27. (szombat) 20 óra
A zenét szolgáltatja: Balkán Quintet, azaz Boros Csilla - tangóharmonika, Gera Gábor - tangóharmonikai, Lovas Gábor - basszusgitár, kaval, buzuki, Tömösi Tamás - tapan, darabuka, Vandlik Tamás - gitár. Mindenkit vár a Balkán Táncegyüttes.

Majthényi Dániel
együttesvezető

 
<< Első < Előző 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 Következő > Utolsó >>

Eredmények 221 - 231 / 338