Kezdőlap
Október 26. Dömötör napja
2012. October 25.

Október 26-a keleti egyház kedvelt és gyakran ábrázolt harcos szentjének ünnepe. Dömötör a hagyomány szerint a IV. században élt, Thesszáliában szenvedett vértanúhalált, katonatisztként. Az Érdy-kódex tanúsága szerint a latin egyház is tiszteletben tartotta.

De ki is volt Szent Dömötör?

Dömötör /Demeter /Démétriosz a szerémségi Szávaszentdemeteren született, ókeresztény vértanú volt, Szaloniki városának híres patrónusa. A keleti egyház harcos szentjeinek sorába tartozik. Október 26-án katonatisztként Tesszáliában szenvedett vértanúhalált, mert megtagadta a pogány istenek tiszteletét.

Tovább...
 
Jelennel a múltért
2012. October 25.

Kutszegi Csaba jegyzete a VIII. Erdélyi Magyar Hivatásos Táncegyüttesek Találkozójáról

Ha közepes színvonalon előadott, jól ismert, ismételgetett klisékkel összeszerkesztett autentikus folklór-összeállítást látok, tíz perc után ki kell peckelnem a szememet, nehogy bealudjak.

Az erdélyi magyar táncéletet igen kevéssé ismerő látogatónak nehéz megítélnie, vajon mért is fontos Erdélyben a magyar (nép)tánc. Szerintem a szcénát jól ismerő, helyben, helyi sorsot élők sem tudnának a kérdésre egybehangzó, magabiztos választ adni. Már azért sem, mert korunkban hiánycikk az egyértelműen megválaszolható kérdés, például a néptánc helyzete, aktualitása, mai funkciója, értelme is sokrétű megközelítést igénylő, ellentmondásos, bonyolult problémahalmaz. A régió erre csak rátesz. Egészen mást jelenthet a nemzeti hagyományhoz ragaszkodás a Partiumban és azon túl, mint mondjuk a Duna-Tisza-közén, vagy a budapesti Fonóban.

Forrás: tanckritika.hu

Teljes cikk

 
Pályázat gyermekek és fiatalok közösségeinek téli táborozási programjainak támogatására
2012. October 19.

A Gyermek- és Ifjúsági Alapprogram Tanácsa megbízásából a Nemzeti Család- és Szociálpolitikai Intézet pályázatot hirdet gyermekek és fiatalok közösségeinek és ifjúsági civil szervezetek téli táborozási programjának támogatására.

A pályázat célja, hogy olyan Magyarország területén megvalósuló értékközpontú és értékteremtő táborozási programokat támogasson, amelyek szervesen illeszkednek a gyermek és ifjúsági közösségek, szervezetek szakmai tevékenységébe, munkájába, erősítik a közösségeket, a haza és a lakóhely szeretetére nevelnek, biztosítják a szabadidő hasznos eltöltését és hozzájárulnak a fiatalság egészségmegőrzéséhez.
Legalább három napos bentlakásos táborozás támogatható a programban, amelyek 2012. december 1. és 2013. május 31. közé eső időszakban valósulnak meg. Előnyt élveznek azok a pályázatok, amelyek nem üzleti célú közösségi, szabadidős szálláshelyeket vesznek igénybe.
A rendelkezésre álló keretösszeg 35.000.000 Ft, pályázatonként legfeljebb 600.000 Ft vissza nem térítendő támogatás igényelhető.

A pályázatok benyújtásának határideje: 2012. november 12.
Az eredményhirdetés várható időpontja: 2012. december 18.

Tovább a kiíró oldalára

Pályázat gyermekek és fiatalok közösségeinek téli táborozási programjainak támogatására

 
Újra indul a Balkán Táncház
2012. October 11.

honlap_balkan_4.jpgHosszú szünet után, úgy tűnik, sikerül újra elindítanunk Békéscsabán a Balkán Táncházat, ahol elsajátíthatod különböző balkáni népek táncait.
A rendezvény helyszíne: FEK (Békéscsaba, Szabadság tér 6.)

A rendezvény időpontja: 2012. október 27. (szombat) 20 óra
A zenét szolgáltatja: Balkán Quintet, azaz Boros Csilla - tangóharmonika, Gera Gábor - tangóharmonikai, Lovas Gábor - basszusgitár, kaval, buzuki, Tömösi Tamás - tapan, darabuka, Vandlik Tamás - gitár. Mindenkit vár a Balkán Táncegyüttes.

Majthényi Dániel
együttesvezető

 
Örökség továbbképzés
2012. October 10.
Az Örökség Gyermek Népművészeti Egyesület 2012. október 20-án 9.30 órától országos szakmai továbbképzést rendez.  Budapesten a Bihari Székházban (Akácfa u. 32.).A szakmai nap címe: Komplexitás a próbavezetésben a gyermekjátékoktól a technikákig.

 

Részletek

 
Guzsalyas Táncház
2012. September 30.

2012. október 6-án, szombaton Guzsalyas Táncház a Berbécsekkel és barátaikkal, Békéscsabán a Békési út 24-ben! Kezdés 18 órától. Nem csak moldvai muzsika lesz! Mivel belépőt nem szedünk, és büfé sincs, ezért hagyományainkhoz híven hozzál magaddal enni és inni valót, amivel meg tudod kínálni a többieket és a zenészeket!
A rendezvény a Meseház, a Guzsalyas Egyesület és A Csaba Ket támogatásával valósulhat meg.

Pintér Tibor

 
A mozdulatművészet születésnapjára
2012. September 30.

Kutszegi Csaba esszéje

Nem örülök annak, hogy a mozdulatművészet százéves évfordulóját a mai követők nem iskolák, oktatási folyamatok, művészi akciók korszerű újraélesztésével, hanem saját fontosságuk újrafogalmazásával ünneplik.
A magyar mozdulatművészet kezdete 1912-re (is) datálható (amennyiben engednünk kell belső-külső kényszerünknek, hogy mozgalmak, művészeti irányzatok kezdetét egy évnyi idővallumba belehelyezzük), ugyanis nálunk akkor kezdtek megnyílni az első mozdulatművészeti iskolák. De vannak, akik 1902-re helyezik a nagy kezdetet, mert abban az évben lépett fel Magyarországon – ráadásul Európában is! – először Isadora Duncan. De nekünk most, 2012-ben jobban jön az 1912. év, mert így kerek a százas, és mániákusan évfordulók mentén haladó kulturális emlékezetünk idén felébreszthető, ill. ráirányítható nagyszerű mozdulatművész eleink létezésére, tevékenységére.

A Tánckritika.hu írása.

Bővebben

 
XXI. Országos Szólótánc Fesztivál - időpontváltozás
2012. September 28.

A XXI. Országos Szólótáncfesztivál versenyidõpontjai a következõk szerint változnak:
Elõzsûrizés: 2013. január 12. (szombat) Székesfehérvár / 2013. január 13. (vasárnap) Jászberény
Országos döntõ: 2013. február 1 – 3 (péntek, szombat, vasárnap) Békéscsaba

Mlinár Pál
fesztiváligazgató

 
Mindenki nép Tánciskolája
2012. August 24.

A

CSABA KULTURÁLIS EGYESÜLET A TÁNCMŰVÉSZETÉRT

és a

CSABA NEMZETISÉGI NÉPTÁNCEGYÜTTES

Új tagokat vár csoportjaiba!

 

Tovább...
 
Állami díjat kapott Mahovics Tamás
2012. August 22.

mahovics.jpgMahovics Tamás a gyomaendrődi Körösmenti Néptáncegyüttes volt táncosa, néptánc pedagógus, a Békési Kistérségi Iskola tanára, a békési Belencéres Néptáncegyüttes művészeti vezetője, a Békés Megyei Néptáncosok Szövetségének elnökségi tagja megkapta a Népművészet Ifjú Mestere díjat.

A kitüntetést augusztus 16-án, Budapesten a Néprajzi Múzeumban vette át Balog Zoltántól az Emberi Erőforrások Miniszterétől a közművelődési és közgyűjteményi díjak ünnepélyes átadásán.

 
Álláshirdetés
2012. August 13.

Bucsa Község II. Rákóczi Ferenc Általános Iskola, Alapfokú Művészetoktatási Intézmény és Óvoda a "Közalkalmazottak jogállásáról szóló" 1992. évi XXXIII. törvény 20/A. § alapján pályázatot hirdet Bucsa Község II. Rákóczi Ferenc Általános Iskola, Alapfokú Művészetoktatási Intézmény és Óvoda
Néptánc tanár
munkakör betöltésére.

A közalkalmazotti jogviszony időtartama:határozott idejű 1 év –ig tartó közalkalmazotti jogviszony
Foglalkoztatás jellege: részmunkaidő, heti 8 órás

Tovább...
 
<< Első < Előző 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 Következő > Utolsó >>

Eredmények 232 - 242 / 342