Kezdőlap
Portugáliában járt a Belencéres
2011. August 25.

 A Belencéres Néptáncegyüttes augusztus első két hetében Észak-Portugáliában vendégszerepelt.

A Porto melletti Gulpilhares település már a 47. alkalommal rendezte meg nemzetközi néptáncfesztiválját, melyre mi békési néptáncosok is meghívást kaptunk. Tíz felejthetetlen napot tölthettünk el vendéglátóink jóvoltából Portóban és környékén. Az utat a Belencéres Alapítvány szervezte és bonyolította le. Magyarországot és városunkat huszonkilenc táncos és három tagú zenekar képviselte a négy különböző településen, ahol menettáncokkal és minden alkalommal 45 perces műsorunkkal szórakoztattuk a közönséget. A fesztivál hét együttes részvételével zajlott. Rajtunk kívül képviseltette még magát Spanyolország, Macedónia, Mexico és három tánccsoporttal maga Portugália is.
(Barna Zoltán írása)

Tovább...
 
Az NKA Népművészeti Kollégiumának pályázati felhívása
2011. July 30.

Téma: Nemzetközi, országos és regionális szakmai rendezvények, konferenciák, fesztiválok és kiállítások megrendezésére 2012. május 1. – 2012. augusztus 31. közötti megvalósulási időszakban.
Tervezett keretösszeg: 35 millió Ft
Figyelem! A pályázóknak a megvalósításhoz szükséges teljes összegből 10%-os saját forrással (önrésszel) kell rendelkezniük
Pályázók köre:
A népművészettel foglalkozó magyarországi és határon túli civil szervezetek, intézmények, nonprofit gazdasági társaságok. Magánszemély nem pályázhat.
Határidő: 2011. augusztus 29.

Részletek

 
Időrosta - Békés megye néptánélete az ECHO TV-n
2011. July 19.

2011 június 26-án, az ECHO TV Időrosta című műsorának témája volt Békés megye néptáncélete. A műsor vendége volt Gyalog László a Békés Megyei Néptáncosok Szövetségének elnöke és Kovács Ágnes, a Minden Magyarok Táncfesztiválja rendezvény szervezője.

 

 
Tájékoztató NCA támogatási szerződésekben szereplő támogatási intenzitás kiszámításának mó
2011. July 18.

Tájékoztatjuk a Tisztelt Pályázókat, hogy az egyes NCA támogatási szerződésekben szereplő támogatási intenzitás kiszámításának módja: a kapott támogatás összegének és az elszámolható költségek összegének hányadosa, százalékos formában kifejezve. 

 Részletek

 
Álláshirdetés - táncpedagógust keresnek Bucsára
2011. July 16.

Bucsa Község II. Rákóczi Ferenc Általános Iskola, Alapfokú Művészetoktatási Intézmény és Óvoda
a "Közalkalmazottak jogállásáról szóló" 1992. évi XXXIII. törvény 20/A. § alapján
pályázatot hirdet
Bucsa Község II. Rákóczi Ferenc Általános Iskola, Alapfokú Művészetoktatási Intézmény és Óvoda
Alapfokú Művészetoktatási Intézmény
táncpedagógus (néptánc szakirány)
munkakör betöltésére.

Tovább...
 
VII. Országos Ifjúsági Szólótáncverseny
2011. July 6.

 VII. Országos Ifjúsági Szólótáncverseny
Eger, 2012. január 20-21.

 Az Egri Kulturális és Művészeti Központ az Örökség Gyermek Népművészeti Egyesület és a Martin György Néptáncszövetség támogatásával meghirdeti a VII. Országos Ifjúsági Szólótáncversenyt.

Célunk, hogy az ifjúsági (15-18 éves) korosztály kapjon önálló bemutatkozási, találkozási lehetőséget.

 

Tovább...
 
XII. Körö-völgyi Sokadalom - részletes program
2011. July 1.

 

A XII. Körös–völgyi Sokadalom a Dél–alföld népművészetének ünnepe Gyulán, a vár előtt kialakított sokadalmi téren 2011. július 1–3. között várja az érdeklődőket rengeteg színes programjával, amelyekről alább részletesen tájékozódhatnak.

Tovább...
 
Átestek a tűzkeresztségen
2011. June 18.

A Belencéres Néptáncegyüttes legkisebb csoportja is átesett a „tűzkeresztségen”, amikor a Belencéres Alapítvány jóvoltából, életükben először táncolhattak egy nemzetközi fesztiválon. 
A békési kis táncosok az idén, egy csehországi városka,  Veselí nad Moravou, gyermekek részére rendezett folklór fesztiváljára kaptak meghívást.  Így június 2 – 6. között 30 táncosunkkal képviselhettük hazánkat és városunkat a nemzetközi mezőnyben.

Tovább...
 
Városházi Esték 2011.
2011. June 17.

Városházi Esték 2011. - SZENTIVÁNI BANDAHÁBORÚ - határok nélküli népzenei találkozó a Városháza udvarán
2011. június 25.
20.45

Szent Iván éjjeléhez legközelebb eső szombaton, a népzene kerül a Városházi Esték középpontjába. Ezen az estén három népzenei együttes lép fel a Városháza színpadán!

Tovább...
 
Felcsík házhoz jön... 2.
2011. June 17.

Felcsíki néptánc tábor Békéscsabán, mely kiegészül moldvai anyaggal, ahogyan Moldvában táncolják…
Helyszín: Békési Úti Közösségi Házak H-5600 Békéscsaba, Békési út 24.
Elérhetőség: Veres Krisztina, +36-66/326-370, Az email cím védve van a spam botoktól, a megtekintéséhez a JavaScript bekapcsolása szükséges
Időpont: 2011. augusztus 8-14.
Részvételi díj: 7.000 Ft, mely tartalmazza a tánctanítás és a programok költségeit, befizetése előzetesen, postautalványon lehetséges.
Étkezés: ízlés szerint, önállóan rendelhető a közeli étteremből, kiszállítással kb. 700 Ft/ebéd, de a közelben élelmiszerbolt is található. Szállás: kollégiumban, esetleg sátorozni lehet az udvaron.

Jelentkezés: telefonon vagy e-mail-ben, a részvételi díj befizetésével aktualizálódik, melyről visszaigazolást küldünk. Résztvevők száma max. 40 fő!

Tovább...
 
Néptánckutatás Dévaványán
2011. June 10.

Békés megyében tudatosan tervezett, országos szervezetet bevonó, a magyar tánchagyományt érintő kutatásról 1957-ig vannak adataink. Örömmel jelentjük, hogy a Békés megyei magyar táncok kutatása több mint 50 év szünet után, nyilván jóval szerényebb személyi feltételekkel, de újra lendületben van a Békés Megyei Néptáncosok Szövetségének támogatásával. A későbbiekben tervezzük újabb kutatási eredményeink közreadását.

Néptánckutatás Dévaványán.
Mahovics Tamás néptáncpedagógus írása

Gyermekkoromban sokat jártam a szülővárosomtól, Gyomaendrődtől 15 km-re lévő Dévaványán. Rendszerint ványai származású nagyapámmal bicikliztünk át rokonlátogatóba. Nem tudhattam, hogy ezek a ványai családi szálak milyen fontosak lesznek felnőttkoromban. A családomban is, táncosként is a régi, a múlt, a gyökerek tiszteletét tanultam, s ez mindmáig meghatározó alapja életemnek. Ifjú táncos koromban állandóan endrődi és gyomai nagyszüleimet kérdeztem a település táncos szokásairól. Meséltek is a bálról, a tanyasi cuháréról, a citerásokról. Tanultak a tánciskolában tangót meg „szlávfokszot”, de ennél többet nem tudtam meg tőlük. 
...
Egész életemben azt hallgattam, hogy Békés megyében csak román, szlovák, szerb és cigány táncgyűjtés volt.
...
2008-ban hozzám került egy táncfilm a dévaványai múzeumból. Rossz minőségű felvételen, nehezen kivehető mozgásokkal szembesültem, de érdekesnek bizonyult az anyag.

A kutatásról bővebben

 
<< Első < Előző 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 Következő > Utolsó >>

Eredmények 298 - 308 / 338