Kezdőlap
Átestek a tűzkeresztségen
2011. June 18.

A Belencéres Néptáncegyüttes legkisebb csoportja is átesett a „tűzkeresztségen”, amikor a Belencéres Alapítvány jóvoltából, életükben először táncolhattak egy nemzetközi fesztiválon. 
A békési kis táncosok az idén, egy csehországi városka,  Veselí nad Moravou, gyermekek részére rendezett folklór fesztiváljára kaptak meghívást.  Így június 2 – 6. között 30 táncosunkkal képviselhettük hazánkat és városunkat a nemzetközi mezőnyben.

Tovább...
 
Városházi Esték 2011.
2011. June 17.

Városházi Esték 2011. - SZENTIVÁNI BANDAHÁBORÚ - határok nélküli népzenei találkozó a Városháza udvarán
2011. június 25.
20.45

Szent Iván éjjeléhez legközelebb eső szombaton, a népzene kerül a Városházi Esték középpontjába. Ezen az estén három népzenei együttes lép fel a Városháza színpadán!

Tovább...
 
Felcsík házhoz jön... 2.
2011. June 17.

Felcsíki néptánc tábor Békéscsabán, mely kiegészül moldvai anyaggal, ahogyan Moldvában táncolják…
Helyszín: Békési Úti Közösségi Házak H-5600 Békéscsaba, Békési út 24.
Elérhetőség: Veres Krisztina, +36-66/326-370, Az email cím védve van a spam botoktól, a megtekintéséhez a JavaScript bekapcsolása szükséges
Időpont: 2011. augusztus 8-14.
Részvételi díj: 7.000 Ft, mely tartalmazza a tánctanítás és a programok költségeit, befizetése előzetesen, postautalványon lehetséges.
Étkezés: ízlés szerint, önállóan rendelhető a közeli étteremből, kiszállítással kb. 700 Ft/ebéd, de a közelben élelmiszerbolt is található. Szállás: kollégiumban, esetleg sátorozni lehet az udvaron.

Jelentkezés: telefonon vagy e-mail-ben, a részvételi díj befizetésével aktualizálódik, melyről visszaigazolást küldünk. Résztvevők száma max. 40 fő!

Tovább...
 
Néptánckutatás Dévaványán
2011. June 10.

Békés megyében tudatosan tervezett, országos szervezetet bevonó, a magyar tánchagyományt érintő kutatásról 1957-ig vannak adataink. Örömmel jelentjük, hogy a Békés megyei magyar táncok kutatása több mint 50 év szünet után, nyilván jóval szerényebb személyi feltételekkel, de újra lendületben van a Békés Megyei Néptáncosok Szövetségének támogatásával. A későbbiekben tervezzük újabb kutatási eredményeink közreadását.

Néptánckutatás Dévaványán.
Mahovics Tamás néptáncpedagógus írása

Gyermekkoromban sokat jártam a szülővárosomtól, Gyomaendrődtől 15 km-re lévő Dévaványán. Rendszerint ványai származású nagyapámmal bicikliztünk át rokonlátogatóba. Nem tudhattam, hogy ezek a ványai családi szálak milyen fontosak lesznek felnőttkoromban. A családomban is, táncosként is a régi, a múlt, a gyökerek tiszteletét tanultam, s ez mindmáig meghatározó alapja életemnek. Ifjú táncos koromban állandóan endrődi és gyomai nagyszüleimet kérdeztem a település táncos szokásairól. Meséltek is a bálról, a tanyasi cuháréról, a citerásokról. Tanultak a tánciskolában tangót meg „szlávfokszot”, de ennél többet nem tudtam meg tőlük. 
...
Egész életemben azt hallgattam, hogy Békés megyében csak román, szlovák, szerb és cigány táncgyűjtés volt.
...
2008-ban hozzám került egy táncfilm a dévaványai múzeumból. Rossz minőségű felvételen, nehezen kivehető mozgásokkal szembesültem, de érdekesnek bizonyult az anyag.

A kutatásról bővebben

 
Lezárult a Barangoló csűrdöngölő első félévi táncház sorozata
2011. June 7.

2011. május 28-án szombaton, Tótkomlóson zárult a Barangoló csűrdöngölő első félévi táncház sorozata.

A táncházban közreműködtek a SZÁMK Chován Kálmán Alapfokú Művészetoktatási Intézmény növendékei (Sköcök Ifjúsági Táncegyüttes, és a Vackor Gyermektáncegyüttes), valamint a Suttyomba zenekar.


 

Tovább...
 
Gyermek Néptáncosok XII. Országos Szólótánc Fesztiválja - Békés megyei eredmények
2011. June 7.

2011. június 3-5 – ig (péntektől vasárnapig) zajlott le a Gyermek Néptáncosok XII. Országos Szólótánc Fesztiváljának döntője Szarvason. A program a kötelező táncok próbájával indult pénteken reggel 08 órától, majd következett a kötelező táncok versenye korcsoportonként. Másnap délelőtt a szabadon választott táncok versenye következett, az I-II. korcsoport számára, majd délután folytatódott a III-IV. korcsoporttal. Vasárnap reggelre megszülettek az eredmények.

Tovább...
 
Évadzáró Táncház az Elefánt Sörözőben
2011. May 24.

 

Tovább...
 
XXX. Mezőhegyesi gyermek néptánctábor
2011. May 23.

Idén 30. alkalommal rendezi meg a Mezőhegyes József Attila ÁMK - ezúttal együttműködve a Békés Megyei Néptáncosok Szövetségével -  a Mezőhegyesi Néptánctábort.

A rendezvény helye: József Attila Általános Művelődési Központ, 5820 Mezőhegyes, Béke park 1.
A rendezvény ideje: 2011. július 06 - július 11-ig
Szakmai anyag: Dévaványai táncok
Szakmai vezető: Mahovics Tamás és Mahovicsné Ladányi Anita
6-14 éves korú gyerekek jelentkezését várjuk.
Részvételi díj: 23.750 Ft/fő (szállás, napi 4 étkezés és szabadidős programok)

 

Tovább...
 
Lezajlott a Békés Megyei Gyermek - és Kisegyüttesek Találkozója
2011. May 19.

2011. május 14-én szombaton több mint 250 táncos mutatkozott be a Békés Megyei Gyermek és Kisegyüttesek Találkozóján, Kétegyházán, a Táncsics Mihály Művelődési Házban. A program színpadbejáró próbákkal kezdődött, mialatt délelőtt 09-12-ig fokozatosan megteltek a Művelődési Ház öltözői, s az egész épületet betöltötte a táncosok kopogása, énekhangja és „csapkodása”.

Tovább...
 
Békés Megyei Gyermek - és Kisegyüttesek Találkozója
2011. May 1.

2011. május 14-én szombaton kerül megrendezésre a Békés Megyei Gyermek - és Kisegyüttesek Találkozója. A rendezvény Békés megyében már hagyománnyal rendelkező, kifejezetten néptáncos szakmai rendezvény, mely segíti, előremozdítja az együttesek szakmai munkáját, alkalmat teremt az együttesvezetők közti tapasztalatcserére, az együttesek tagjai között pedig új kapcsolatok kialakítására és a régiek ápolására.

Tovább...
 
80-60 Születésnapi Gálaműsor
2011. May 1.

Born Miklós 80 és Mlinár Pál 60 éves idén, 2011-ben.

Ennek alkalmából született meg a két fiú, Born Gergely és Ifj. Mlinár Pál rendezésében a Születésnapi Gálaműsor. A két ünnepelt koreográfus izgalmas életútja és szakmai munkássága elevenedik meg pénteken este, ezúttal úgy, ahogy azt gyermekeik látják.
A műsorban közreműködnek: Őszülő Halánték, Balassi Táncegyüttes, Hétpróbás Néptánciskola, Dűvő Együttes.

Jegyek elővételben a Balassiban kaphatók.

Az előadás helyszíne: Békés Megyei Jókai Színház, Békéscsaba, Andrássy út 3.
Ideje: 2011. május 6. péntek, 19 óra

Tovább...
 
<< Első < Előző 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 Következő > Utolsó >>

Eredmények 309 - 319 / 342