2023-ban új programot indítunk Sokszínű hagyományaink címmel. A program célja: A magyar néphagyományok (néptánc, népzene, népdal, kézművesség) közvetítése, megszerettetése, a meglévő ismeretek bővítése az általános iskolás korosztály számára.

A program leírása
A program címe: Sokszínű Hagyományaink
Tánctanítással és táncházzal egybekötött ismeretterjesztő előadássorozat

A program célja: A magyar néphagyományok (néptánc, népzene, népdal, kézművesség) közvetítése, megszerettetése, a meglévő ismeretek bővítése az általános iskolás korosztály számára. Célunk, hogy a gyermekek egy igazán minőségi, interaktív ismeretterjesztő előadáson keresztül kerüljenek kapcsolatba a magyar népművészettel és mindezeket ne csak nézőként, hanem aktív művelőként is kipróbálhassák, megélhessék. Ezért tartjuk fontosnak, hogy az ismeretterjesztő előadáshoz kapcsolódjon mozgásos tánctanítás, táncház, mely során a gyermekek nemcsak a tánclépéseket sajátíthatják el, de népdalokat is tanulhatnak, népi sportjátékokkal, énekes-táncos játékokkal is megismerkedhetnek, és valamilyen tárgyalkotó népművészeti tevékenységet is kipróbálhatnak. A programot 2023-ban 10 hátrányos helyzetű település általános iskolájába kívánjuk eljuttatni.
A program indokoltsága: Napjainkban a magyar néphagyományok, a magyar néptánc, népzene és tárgyalkotó népművészet iránti érdeklődés legnagyobb örömünkre erősödik. Egyre több helyen bekerült az általános iskolákba a néptáncoktatás, vagy valamilyen alapfokú művészeti iskolai keretek között működik. A gyermekek tehát a népzenével, néptánccal az iskolában találkozhatnak, ami üdvözítő. A találkozás minősége, élményszerűsége, vagy sokszínűsége viszont a települések között óriási eltéréseket mutat. Az olyan nagy lakosságszámú városokban, ahol felnőtt táncegyüttest fenn tud tartani a város, ott számos lehetőséggel találkoznak a gyermekek. Olyan előadásokkal, programokkal, melyeken keresztül a néphagyományban rejlő élményt, szabad és alkotó tevékenységet sokféle környezetben tapasztalhatják meg (pl.: városi hagyományőrző rendezvények, kulturális előadások, népzenei koncertek, a táncegyüttes és a zenekarok által szervezett táncházak. A felnőtt együttesek, zenészek mindig gondjukba veszik az utánpótlást, és saját programjaikat úgy alakítják, hogy a fiatalabb korosztályt is bevonzza.

Ez a fajta sokszínűség nagyon nehezen létrehozható egy olyan kistelepülésen, ahol nincs felnőtt együttes, vagy zenekar. Ide csak akkor jut el ez a fajta sokszínűség és komplexitás, ha kivisszük. Szervezetünk egyik fő célja, hogy a népi kultúrához való hozzájutás terén minél inkább esélyegyenlőséget teremtsen, hogy ebből a sokszínűségből a leghátrányosabb helyzetű gyermekek is részesülhessenek.

Fontosnak gondoljuk, hogy megyénkben működik egy Művészeti Szakgimnázium, melynek igen magas színvonalon működő néptánc tagozata van, ahol a néptáncban ügyes gyerekek akár szakmaként is tanulhatják a táncot. A budapesti profi együttesekben számos Békés megyei táncos dolgozik, és fiatal, megyei néptáncpedagógusaink jelentős része ebben az intézményben tanult. Ezt azért tartom fontosnak leírni, mert megyénkben a néptánc akár teljes életre szóló utat is jelenthet egy-egy tehetséges gyermeknek. Természetesen a legfontosabb az a pozitív életminőség javulás, amit ezekkel a programokkal elérhetünk, hogy mozgásra, tevékenységre, közösségben való együttműködésre ösztönözzük a gyerekeket egy-egy ilyen programmal, s et olyan településeken tesszük, ahol arra a helyi iskola, művelődési ház, önkormányzat erre önerőből nem képes.

A program menete:

rész: „Sokszínű hagyományaink” címmel egy 30-40 perces interaktív előadás egy megyei felnőtt együttes részvételével.
Az előadás témája az adott időszak hagyományához kapcsolódik, vagy általánosságban a néptánc és a népzene hagyományunkról, tánctípusokról, viseletekről, hangszerekről szól a gyermekek nyelvezetére lefordítva.

Az előadás részét képezi mindig néptánc, viselet és hangszerbemutató is, amit a gyermekek közelről is megszemlélhetnek.

rész: „Cselekvő népművészet” címmel aktív részvétel a népművészetben 60-90 percben
Ebben a részben a gyermekek szabadon beállhatnak a tánctanításba, népdaltanulásba, népi játékokba, de választhatnak valamilyen kézműves tevékenységet is. A program körül-belül 60-90 perc, ez korosztálytól is függő, ha olyan jellegű a közösség, akár a 90 percet is meghaladhatja.