2023. szeptember 2-án, szombaton került megrendezésre a Vármegyenap Békéscsabán, ahol egy napra a Békés vármegyei helyi kulturális és gasztronómiai értékeivel telt meg a város főtere. Az eseményen 5 vármegyei együttes, a Balassi, a Balkán, a Csaba, a Harangos, a Harruckern és a Tessedik Táncegyüttes mutatkozott be a Szent István téren fölállított színpadon.

A 13:45-kor kezdődő programban elsőként a Tessedik Táncegyüttes (Szarvas) lépett a színpadra, tőlük maglódi és magyarpalatkai táncokat láthattunk, majd őket a Csaba Nemzetiségi Néptáncegyüttes (Békéscsaba) követte, Szarka Zsolt : Felső Marosmemti cigànyverbunk és Gazsi László , Somos Léna : Ne adjàtok feledésnek című koreográviáival.


Tessedik Táncegyüttes: Maglódi táncok
(Együttesvezető: Oláh Márkó)


Csaba Nemzetiségi Néptáncegyüttes: Felső Marosmemti cigànyverbunk 
(Együttesvezető: Szarka Zsolt)

Rövid szünet után a Harangos Néptáncegyüttes Orosházáról, majd a Harruckern Táncegyüttes Gyuláról következett. Az orosházi együttes gyermek és ifjúsági csapatait láthattuk megmutatkozni sárközi, mezőföldi és szilágysági táncokkal, a Harruckern Táncegyüttestől pedig nadabi, kalotaszegi és  tyukodi táncokat láthattunk.


Harangos Táncegyüttes: Szilágysági táncok
(Együttesvezető: Móricz Bence)


Harruckern Táncegyüttes: Nadabi táncok
(Együttesvezető: Szelezsán Rebeka, Harmati Patrik)

A színpadi műsorokat a Balssi Táncegyüttes é a Balkán Táncegyüttes közös műsora zárta. Amit tőlük láthattunk: 
Balassi Táncegyüttestől mérai, alapi, vajdaszentiványi és bodrogközi táncokat, a Balkán Táncegyüttestől pedig vidini és dobrudzsai táncokat.


Balkán Táncegyüttes: Dobrudzsai táncok
(Együttesvezető: Majthényi Dániel)


Balassi Táncegyüttes: Alapi táncok
(Együttesvezető: Mlinár Péter)

Az idén is, mint minden évben nagyszámú érdeklődőt vonzott a Vármegyenap, egész nap tele volt a tér.