2023. október 28-án Elek, a Reibel Mihály Művelődési Házban került megrendezésre egy nagyszabású szakmai nap, mely nemcsak a megyéből, hanem megyén kívülről érkeztek érdeklődő néptáncosok, pedagógusok.

Ezen a napon tartott a Békés Megyei Népáncosok Szövetsége Sokszínű Hagyományaink programját is, mely szervesen illeszkedett a szakmai nap tartalmához. A rendezvényt egy egész napos táncoktatással kezdődött, melyre az ország több területéről érkeztek fiatalok. Az eleki joc táncaival ismerkedhettek meg a résztvevők Balázs Viola és Szilágyi András közreműködésével.




Az egész napos képzést zárta Sokszínű Hagyományaink programunk, így az ismeretterjesztő előadást nemcsak a helyi fiatalok nézték meg, hanem a képzésen résztvevő táncosok is bekapcsolódtak, nézőjévé és résztvevőjévé váltak azetterjesztő előadásnak.

Az előadás során az Eleki Hagyományőrző Táncegyüttes mutatott be egy teljes eleki jocot, olyan formában, ahogy az ma is az eleki bálokban, illetve táncházakban (jocokban) zajlik.

Ezt követően Rusz Miklósné és Nedró János, eleki hagyományőrző táncosok tartottak előadást az eleki táncokról, szokásokról és viseletről.

Végül a hagyományőrzők közreműködésével néhány egyszerűbb eleki tánc megtanulására is lehetőség nyílt (hora mare, perenita).

A programot hajnalig tartó táncház követte.