A Kulturális és Innovációs Minisztérium egy új programot indított útjára 2024-ben, amelyben a Hagyományok Háza is lehetőséget kapott vidéki programok megvalósítására. A Térségi Kulturális Szolgáltatások Mintaprogram célja olyan komplex értékalapú és minőségi kulturális szolgáltatások megvalósításának támogatása,

amelyek lehetővé teszik a kultúra megélését az érintett térségekben élő számára. Ennek a mintaprogramnak egyik eleme a Régiós Folklórgála nevet kapta, mely 17 vármegyében zajlik 2024. januárjától júniusig.

A folklórgálákon bemutatkoznak az adott terület legkiválóbb népművészeti előadói, citerazenekarok, néptáncegyüttesek, népdalkörök, mesemondók, az előadó-művészeti program 60-90 perc időtartamú.

Békés megyében a szakmai koordinálást a Hagyományok Háza megyei hálózati partnere a Békés Megyei Néptáncosok Szövetsége Közhasznú Egyesület végzi. Feladatunk felkutatni azokat a helyi művészeti közösségeket, akik a gálaműsorba illeszthető produkciót tudnak biztosítani, továbbá magának a programnak a lebonyolítása.

Békés vármegyében Kétsoprony volt az első helyszín.

A Folklórgálát Völgyi Sándor polgármester nyitotta meg, a műsorban elsőként a helyi művészeti körök, a kétsopronyi „Horenka” Szlovák Hagyományőrző Népdalkör és a Rosička Citeraegyüttes kapott lehetőséget a bemutatkozásra. 

Őket követte Soós Emőke mesemondó, a Napsugár Bábszínház művésze, majd a Zsibavirág Énekegyüttes a közeli Újkígyósról, akik felcsíki népdalokat adtak elő. A gálát a Mahovicsok társulat produkciója zárta. Repertoárjukban szerepelt kalocsai táncok, nagyecsedi magyarverbunk, dévaványai táncok, dél-Alföldi táncok, moldvai dallamok kavalon, magyarpalatkai sűrűmagyar és korcsos, Békés megyei cigánydalok, szászcsávási cigánypontozó és csingerálás, eleki román lunga.

A teljes program alatt a 17 megyében mintegy 50 folklórgála kerül megrendezésre, Békés megyében 3 helyszín adhat neki otthont. Kétsopronyt  követi majd májusban Békésszentandrás és júniusban Kondoros.

A Folklórgálát a települések teljesen ingyenesen kapják.

A program támogatója a Kulturális és Innovációs Minisztérium, a Nemzeti Művelődési Intézet, kulturstratégiai partner a Hagyományok Háza.