2021. szeptember 10-én emlékeztek meg Eleken, és állítottak örök emléket a Népművészet Mestereinek Gál Györgynek és Botás Pálnak, Ifjú Mesterének Gál Lászlónak, és a Román Hagyományőrző Táncegyesület alapító tagjának, Turla Györgynek. Mindannyian jelentős alakjai nemcsak a megyei román tánckultúrának, de a magyar táncházmozgalomnak is.


A Békés megye táncosai számára ismert és nagy mesterek ők. Egyesületünk Mahovics Tamás elnökségi tagunk személyében képviseltette magát a tiszteletteljes eseményen. Álljnak itt most az ő szavai, emlékül, tisztelet - és köszönetképpen a Mestereknek.

"Mindannyian úton járók vagyunk. Az úton járás törvényszerű tulajdonsága az, hogy időnként, hosszabb, vagy rövidebb ideig útitársakat kapunk. Az útitársaink addig maradnak mellettünk, amíg meg nem tanuljuk egymástól, a szükséges tudásokat, majd elválnak az utak. Folytatja mindenki a sajátját. Mesterek ezek az útitársak, hiszen legyen az pozitív, vagy negatív értelemben vett tudás, annak az átadása, és átvétele miatt járhatunk a közös úton. Nagyon sokan vagyunk itt olyanok, akiknek az útjaik már találkoztak egymással. Ez a mai nap is egy ilyen találkozás, de mindezt megelőzte az az út amelyet hagyományőrző népművész mestereinkkel tölthettünk a közeli, vagy a távoli múltban. Ha egy csodálatos varázslat segítségével ők most szólhatnának hozzánk, talán elmondanák, hogy kik voltak az ők mestereik, akiktől tanulhatták, hogy mindig a gyökereikhez, a saját kultúrájukhoz, ahhoz a földhöz, amelyen megteremtek, ahhoz ragaszkodjanak.

Más táncosok mellett a Békés megyei néptáncosok is ezeket az iránymutatásokat kaphatták az eleki mesterektől. Egy olyan kikristályosodott, értékes tudás birtokában voltak, amely nehéz időkben, számos nemzetiség együttélése során csiszolódva alakulhatott ki és ölthetett olyan testet, amely egészen biztosan egyedülálló a világon. A hálánk mértéke nagyon nehezen kifejezhető, hiszen ez a tudás a mi életünk részévé is vált. Magunkkal visszük életünk során mindenhová ezt a szemléletet, ezt az alázatot, ezt a lelkesedést, és vég nélkül sorolhatnám, hogy milyen értékeket, amelyeket mind tőlük tanulhattunk. A Békés Megyei Néptáncosok Szövetségének nevében, nagy tisztelettel és szeretettel üdvözlök és köszöntök mindenkit, aki kezdeményezte és segítette az emlékhely létrehozását! Az idős és fiatal hagyományőrző mestereknek pedig, sokáig tartó, zenében és táncban gazdag jó egészséget kívánok, a remélhetőleg még hosszú ideig járható közös utunkon! Köszönöm szépen!"

 Mahovics Tamás