A Körös Néptánc Alapítvány, partnerségben a Békés Megyei Néptáncosok Szövetségével 2023. januárjában elindította a Zenei nevelés Gyulán és környékén címet viselő hiánypótló népzeneoktatási programot. A program szakmai megvalósítója a Ludas Zenekar, fő támogatója pedig a Csoóri Sándor Program.

Az oktatási folyamaz célcsoportja azok a népzenét kedvelő, amatőr népzenészek, akik a műfajt már művelik, alapszintű hangszeres tudással már rendelkeznek, de nem proffeszionális népzenészek. A zenei nevelés négy kategóriában - népi ének, népi hegedű, brács és nagybőgő - indult el 21 fővel. A kurzus vezetői: János Hajnalka, Schäfer Szilveszter, Rácz Gyula.

A program szakmai vezetője-. Rácz Gyula.

Az oktatási folyamat részét képezi a 60 órás zenei nevelésen túl gyakorlati "táncházas" zenélés, illetve hagyományőrző népzenészekkel való együttmuzsikálás lehetősége is.

Ezen felül a program szakmai részét megvalósító Ludas Zenekar a programnak Gyulán helyet biztosító Erkel Ferenc AMI tanárai számára népzenei tanácsadást is szolgáltat a koreográfiák zenei összállításának vonatkozásában.